0

П редвиждат поставяне на камери срещу незаконното диво къмпингуване на пясъчните дюни и защитените територии по Черноморието, в планините и горите това лято. Това стана ясно на срещата на институциите с правомощия по опазването, защитата и контрола на околната среда и дивата природа, свикана от министър Юлиян Попов. „Нека е ясно при всяко нарушение кой за какво отговаря и къде какви законови промени са нужни“, обясни екоминистърът.
Стоян Стоянов от сектор „Престъпления против околната среда и дивата природа“ посочи, че поставянето на камери трябва да се организира още през пролетта, преди поставянето на караваните, защото през лятото, когато те вече са на плажа, е много трудно полицията да вземе мерки.

Изисквания

Хората трябва да са информирани за забраните и изискванията превантивно, преди началото на сезона. По Северното Черноморие през миналото лято са издадени над 70 наказателни акта за различни нарушения. С община Шабла търсим вариант за обособяване на терен, където да спират превозните средства на плажуващите, съобщи директорът на РИОСВ -Варна Ерджан Ебатин. Шефът на екоинспекцията на Бургас Павел Маринов съобщи за сериозния проблем с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци.

Цел

Основната цел е да не се строи, копае и извършва търговска дейност върху дюните по Черноморието, да се опазят националните паркове от набезите на мотоциклети, АТВ и моторни шейни, да не се унищожават резерватите и ценните местообитания, поясни министърът.
Бариери на пътищата, които водят в защитените територии на националните паркове спират автомобилите. Според директорите на парковете трябва да се въведе превантивен контрол и преграда за мотоциклетите, АТВ-та и моторните шейни във високите части на планините над 1500 до 2500 метра.