0

И зтеглянето на Плана за възстановяване и устойчивост от Европейската комисия би имало изключително вредни последици за въгледобивните региони и хората там, предупреди премиерът Николай Денков във връзка с искането на протестиращите енергетици това да се случи, за да бъдат вдигнати блокадите по пътищата. 

Денков бе категоричен, че териториалните планове не могат да бъдат изтеглени от ЕК. 

"Тяхното изтегляне означава България да се откаже доброволно от процедурата, в която тя получава подкрепа за осъществяване на съответния преход, така че аз няма да изтегля плановете. Това е, което трябва да се разбере, че няма как да продължи, както е било досега, но ние имаме нужда от тецовете още години наред в обема, който ни трябва, за да имаме стабилна енергийна система", посочи той. Междувременно стана ясно, че протестиращите миньори планират да излязат в ефективна стачка до приемане на техните искания. 

Премиерът обясни, че се чувства спокоен след внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството. 

"Аз лично вече не очаквам проблеми, защото би било изключителна глупост от политическа гледна точка някой да не подкрепи правителството в този момент. Няма никаква причина то да бъде бламирано по повода, който се казва", отсече той.