0

Д а мъкнат багаж и едновременно с това дете на ръце са обречени майки на летище София. Причината е, че детските им колички се изземат още в началото на престоя им на аеропорта преди излитане и те остават без тях до самолета. При кацане пък детските колички се получават не при самолета, а чак на багажния колан, алармираха майки в социалната мрежа.

Зор

„На летище София вече няма да си получите детската количка на гейта при слизане от самолета (или пред шатъла), а ще си носите децата на ръце заедно с ръчния багаж през целия гейт, паспортна проверка и ще си чакате количката на лентата за куфарите“, описва пътническите неволи пловдивчанката Соня Кръстева. „Като летите от летище София пък, трябва да си предадете количката на гише, да чакате на опашка на проверка на багаж пак с бебе на ръце, да минете през скенер (бебето или на земята, или го мятате на служител на летището), после на опашка за паспортен контрол, да стигнете до гейта и още час да си го държите, пък на кого му дреме дали са ви окапали ръцете и дали ви се ходи по нужда“, разказва Кръстева за неуредиците при излитане.

Товар

„Пътувахме семейно аз, мъжът ми, дете на 4 г. и бебе на 1. Кацнахме късно и бебето заспа в самолета. Трябваше да я нося спяща на ръце през цялото време, докато не си взех количката от лентата. Мъжът ми се натовари с 3 раници, а аз се грижех и за едва кретащото 4-годишно. И не бяхме само ние. В самолета имаше и сама майка на близнаци. Добре,че другите пасажери й помогнаха“, добавя друга пасажерка -  Виктория Станулова.

Правила

От летището обясниха за „Телеграф“, че превозването на бебета на територията му се осъществява без общ ред и се базира на правилата на всяка една отделна авиокомпания. „Всяка авиокомпания има различни изисквания за багажа на нейните самолети“, обясниха от летището, като подчертаха, че нито те, нито трите компании наземни оператори налагат ограничения в тази област.

Често количките на майките с деца се вземат още в началото на престоя им на летището.