0

П одкрепата ни за Украйна е защита за нас самите, заяви премиерът Николай Денков на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски. Тази сутрин министър-председателят пристигна на посещение в Киев

„Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Видяхме ги в очите на хилядите бежанци, за които отворихме домовете и сърцата си преди две години. Чухме ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. Днес ги усетих със сетивата си в Соломянския район“, посочи Денков, цитиран от БТА.

„На днешната дата отбелязваме поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълната ѝ инвазия на 24 февруари 2022 г. Продължаващата вече две години пълномащабна война на Русия срещу Украйна е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна“, каза още премиерът. 

Според Николай Денков „амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България“. 

„България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия. На страната на човешкия живот и достойнство, на свободата, демокрацията и международния правов ред. Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на войната, водена от режима на Путин с недопустима цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, да бъде подчинена или унищожена. И повече от 700 дни сме свидетели на героизма на украинския народ, който се бори както за своята свобода, така и за мира в Европа и у нас, за защита на благоденствието, което сме постигнали“, каза още българският министър-председател. 

Николай Денков увери, че българското правителство и парламентарно мнозинство работят неотклонно за осигуряването на максимална по възможностите ни политическа, военна, дипломатическа, хуманитарна и материална подкрепа за Украйна.

„Оставаме ангажирани с прилагането на Формулата за мир на Украйна за постигане на справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право. Имаме готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията. Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. Призовавам международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да бъде този ден по-скоро! Скъпи украинци, г-н президент, България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи“, каза още Денков.