0

Д вама владици, двама епископи и множество свещеници отслужиха тържествено благовещенската Света литургия в изпълнената до краен предел „Рибна църква“ в Асеновград.

Служението бе възглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 

Призив

След литургията пловдивиският владика Николай призова своя събрат: "Вашето служение в необятния диоцез на Западно- и Средноевропейската епархия е подвиг, мисионерство, дерзайте!". В празничната Света литургия участваха още игуменът на Троянския и Бачковския манастир Велички епископ Сионий и Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивска митрополия. На службата присъства и кметът на Асеновград Христо Грудев.

Курбан

Докато траеше Светата литургия, доброволци успяха да опекат на скара с дървени въглища 240 кг скумрия, чието ухание се усещаше отдалеч. Тя бе раздадена като курбан на богомолците. Съгласно канона по време на Великия пост рибата и виното са разрешена храна за празниците Благовещение и Вход Господен в Йерусалим (Цветница).

Съратничество

„Телеграф“ припомня, че митрополит Антоний е тясно свързан с Пловдивска митрополия в личен план с владиката Николай. През 1993-1998 г. той учи в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“, която завършва с отличен успех, след което завършва и Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. След завършването на университета е назначен за ефимерий и преподавател в Пловдивската семинария. По искане на митрополит Николай от 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивската митрополия. Пак по предложение на митрополит Николай Пловдивски през 2008 г. Антоний е ръкоположен за Константийски епископ в пловдивския храм „Света Марина“, след което е назначен за негов викарий в град Смолян, като по този начин бяха частично удовлетворени амбициите на жителите на родопския град да се възстанови древната митрополия на свети Висарион Смоленски. На този пост той прекара две години, след което е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейската епархия, на която през 2013-а бе избран за митрополит.