0

К орнелия Нинова ще стиска мандата за създаване на правителство до средата на август. Това стана ясно от нейно изказване в парламента след среща с четирите партии, с които преговаря за кабинет.

До задържаването на мандата ще се стигне заради ситуацията с КЕВР след решението на Конституционния съд, че назначаването на шефа на регулатора Станислав Тодоров е незаконно.

"Има съгласие да се отвори процедура за избор на нов председател на КЕВР. Тази процедура може да приключи съгласно законовите нормативи на 12 август. Обсъдихме възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, като ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1 и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР и да не оставим държавата в хаос; да има функциониращ орган, който ще вземе решения за цената на енергоносителите и който трябва да въведе две тарифи – една за по-ниско потребление и за по-бедни хора, и една за високото потребление'', допълни Нинова.

Тя посочи, че трябва да се определи какво е енергийна бедност, за да бъдат подпомогнати енергийно бедните хора през есента и зимата.

По темата за разговорите за съставяне на правителство Нинова заяви, че преговорите продължават по план и в понеделник ще представят програмата, а след това структурата и персоналния състав на Министерски съвет.

Лидерът на социалистите не изключи възможността да задържи мандата до 15 август.

"Като мандатоносител сме изправени пред сериозен избор – не можем да бъдем причина за хвърлянето на държавата в хаос, но не е и морално да държим този мандат до безкрайност, ако не се излъчи правителство", отбеляза Нинова.