0

„Оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа.” Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг, на който тя отговори на твърденията на служебния министър на финансите Росица Велкова за дефицит в бюджета. 

"В края на нашето управление Европейския статистически институт излезе с данни, че България е първа по ръст на промишленото производство, четвърта от 27 страни в ЕС по растеж на БВП, т.е. оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа за първи път откакто сме членка на ЕС.", заяви тя. 

Лидерът на БСП допълни, че са оставени 8,5 милиарда лева в хазната, 1,5 милиарда - излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1,5 млрд. "Тоест оставихме пълен резерв, излишък и малко теглен дълг", каза Нинова.

„Какво се случи с тези показатели за четири седмици. Защо НСИ отчете, че се срива индексът за бизнес климата в България с близо 4%. Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. лева дефицит", призова тя. 

"Г-жа Велкова беше зам. министър на Асен Василев, нейния ресор беше бюджет, тя е професионалист по бюджетиране. С нея сме прекарали повече часове в подготовка на бюджета отколкото с Асен Василев. (...) Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че той е реалистичен и че дефицита се движи между 3-4%, както за тази година, така и за следващата.", отбеляза лидерът на БСП.

По време на брифинга Нинова заяви, че умишлено се създава паника и страхове, а това по нейни думи е "изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата, цени, инфлация, доходи и допълнително умишлено да си стресираш народа с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит и ще фалира държавата, е безотговорно, най-малко казано". 

"Г-жа Велкова каза, че макар и сега да има излишък, тя призна, че сме оставили такъв. През годините и в ноември месец е имало излишък, но през декември е имало дефицит. При Борисов до ноември излишъци, през декември той яхва джипката, тръгва през страната и през прозореца размяташе едни милиони и излишъкът се стопяваше. Това е моделът Дянков - Борисов. С тези внушения, които се правят, свиване на разходите, това напомня на онова време", казва Нинова.

По повод подготовката на общественото мнение за вдигането на данъците лидерът на БСП заяви, че "без социална програма и подкрепа на държавата, хората няма да могат да преодолеят леко зимата. В увеличаващата се бедност да вдигнем данъци е наистина груба грешка. С факти и числа ще оборваме всяка лъжа и опит в предизборната кампания да се хвърля кал върху политиката, която водехме досега, защото благодарение на нея преведохме България и народа си през тежките зимни месеци. Осигурихме работеща икономика и стабилни финанси", категорична бе Нинова. 

Лидерът на БСП обяви, че всички листи са регистрирани и първото по-голямо мероприятие за тази кампания ще се проведе в Бургас, на 3 септември.