0

Ч етвърти ден блокада на магистрала „Тракия” край Стара Загора. В неделя протестиращите миньори и енергетици от Маришкия басейн отказаха да отидат на среща с премиера Николай Денков, съобщава NOVA.

Отказ за разговори имаше и от страна на синдикатите и от ТЕЦ, и мини „Бобов дол”. Недоволните от сектора не са съгласни с териториалните планове за преход на въглищните региони и искат ясно разписан план за намаляването на мощностите на централите.

Остава блокадата и на „Хаинбоаз”. Енергетиците от „Бобов дол” затвориха АМ „Струма” при пътен възел Дупница-Кюстенди, а исканията им са лична среща с премиера или министъра на енергетиката.

Жандармерията не позволи на протестиращите да излязат с автомобилите си на пътя за Дупница. Тогава тръгнаха пеш от разклона за Бобов дол към АМ „Струма“. След 40 минути шествие бяха спрени на ухото на магистралата от кордон полицаи с щитове и каски.

След кратка разправия и бутане протестиращите успяха да пробият полицейския кордон и излязоха на АМ „Струма“ при 59 км. Те се разбраха с полицията да пропуснат събралите се автомобили, да се насочат към Е-79 през Дупница.

Полицията отбива трафика на АМ „Струма“ при пътен възел Дупница-север и град Бобошево, за да няма опашки. Определен е обходен маршрут в двете посоки е по път І-1 Благоевград - София от пътен възел "Дупница север" до пътен възел "Бобошево".