0

Д жипиесите, които трябваше да унищожат корупцията в изпитите за шофьорска книжка, са на трупчета заради твърде много грешки, научи „Телеграф“. Приложението, разработено по поръчка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (б.р. - широко позната като ДАИ), бе създадено с цел да елиминира практиката кандидати за книжка да бъдат обучавани по един и същ маршрут, който накрая им се пада и на самия изпит по кормуване.

Практика

„Тази практика води дотам, че кандидат-водачът бива обучаван само по няколко улици и съответно не получава качествено обучение. Курсистът научава автоматично на кои кръстовища трябва да спре, на кои да осигури предимство и други елементи от правилата по маршрута, но той не разбира смисъла на знаците и по друг маршрут това бързо би проличало“, обяснява за „Телеграф“ Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. Според него това създава предпоставки за корупция, тъй като изпитващият е поставен пред изкушението да посочи вече познатия маршрут срещу подкуп.

Приложение

Именно затова бе разработено използващото джипиес приложение „Навигатор“, което да задава произволен маршрут по време на изпита без възможност на изпитващия да се намесва. Приложението е вече в тестов режим и е инсталирано на таблети, които са предоставени за ползване на редица автошколи. Оттам обаче е дошла обратна връзка за твърде много бъгове в програмата. „Нарежда забранени завои, обратен завой на забранено място, влизане от грешния край в еднопосочна улица, както и дори ползване на улици без асфалтово покритие“, информира Йонко Иванов от Съюза на центровете по авто-мото подготовка. 

Грешки

Според него грешките към момента са толкова много, че не се знае дали някога приложението въобще ще може да се използва на изпит. Няма конкретен срок за внедряването на програмата и тя ще се използва, след като се отстранят грешките, потвърдиха за „Телеграф“ и източници от ДАИ. Според автошколи, които разполагат със свои подобни приложения, отстраняването на подобни бъгове може да отнеме до половин година.