0

100-годишната Радка Кабакчиева от Пазарджик разкрива тайните на своето дълголетие. Старицата никога не е отказвала ракия и салата за мезе. „Така се живее 100 години!“, категорична е бабата. "Ракийка, салатка – пийни си, вечеряме си. Апна, пийна по една чаша винце и си лягам“, разказва баба Радка. 

„Аз лекарства, бабо, не съм пила хич“, споделя жената, която е на 100 години и 3 седмици.

Сиромашия 

Яде от всичко, но умерено. Пие по малко ракия и вино. Обича да пее. Сега Радка празнува рождения си ден, но всъщност е родена в края на септември. „Аз съм родена на 25 септември 1924 година. Мама ме е записала на 14 октомври... Тогава не са държали много на записването“, разказва 100-годишната жена пред бТВ. Столетницата помни идването на германските и съветските войски в Царство България. "Тогава дойдоха германците. Кога ходиха в Съюза, минаха оттука“, казва Радка Кабакчиева. Преди десетилетия Радка се омъжва. Ражда пет деца. Казва, че е щастлива въпреки житейските изпитания и трудности. Като юноша съпругът й е ятак преди 9 септември, а след това, разочарован, хвърля партийната си книжка.

Радка си спомня, че в първите години на новата социалистическа власт живеят бедно. „Бехме много така сиромашки. Бая глад се гладува. Ядехме соленки.“ 

Столетницата се радва на внуци и правнуци.

 Столетницата се радва на внуци и правнуци.

Рецепта

Радка признава, че отношенията между младите хора й се струват нетрайни и не ги разбира. „Ей сега тоя живот не ми харесва. Изобщо не ми харесва. Значи ще живея аз с него една година заедно - нито венчана, нито сватба?! Това живот ли е! На ти куклите, дай ми парцалите, айде“, коментира тя. През целия си живот Радка Кабакчиева полага тежък физически труд – като дете е на къра с майка си, след това лее тухли, керемиди и бетон, накрая е санитарка. "Майка ми работеше по къра, копаше на чорбаджиите. Аз съм била на 10 години, ама ме е водила с нея, колкото да взема единия лев. На тухлите съм работила, аз съм работила много. На сгуро-бетона съм работила, все на тежка работа... На тухлите съм работила още от 10-15-годишна, доде се ожених“, казва 100-годишната жена.
Съветът на баба Радка към младите е „да са добре, да не ходят, да се оженят, да си гледат семействата“. А рецептата й за дълголетие е от само три съставки – движение, работа и умереност във всичко.