0

З авърши дългоочакваният ремонт на къщата на Райна Княгиня на столичната улица „Софроний Врачански“ 119. Новината съобщи бившият районен кмет на „Сердика“ инж. Тодор Кръстев. В социалната мрежа той написа: „Щастлив съм, че в деня на годишнината от рождението на великата българска революционерка Райна Княгиня, чийто живот и дейност са пряко свързани с района ни, след дългогодишни процедури и перипетии с дарители успяхме изцяло да реставрираме къщата, в която е живяла”.

Ремонт

Сградата е възстановена в автентичния й вид. По време на строителните дейности тя е укрепена, изграден е нов покрив, поставена е нова дограма, топлоизолация. Подменени са ВиК инсталацията и осветлението. Изградена е рампа за достъпна среда. Възстановени са балконите, на които ще бъдат запазени и оригиналните парапети. Кръстев изрази надежда новият кмет на района Момчил Даскалов да продължи делото по превръщането на къщата паметник на културата в действащ музей, за да бъде отдадена заслужената почит към Райна Попгеоргиева, която е живяла там от 1909 г. до смъртта си през 1917 г. “С дейността си тя поставя основите на акушерското дело в България и е основател на Майчин дом – сегашния Национален център по трансфузионна хематология, находящ се на ул. “Братя Миладинови” в района”, добави още бившият кмет.

Музей

Предвижда се къщата да стане филиал на Музея за история на София. В нея ще се оформи музейна експозиция и пространства за обучение на ученици. Запазени са пианото, на което Райна Княгиня е свирила, както и извезани от нея знамена и различни нейни вещи. Те са прибрани и се пазят, както и оригиналната табела. Всички тези неща ще бъдат част от експозицията на първи етаж на сградата, а на втория етаж се предвижда да бъде развито място за запознаване на децата с живота и делото на известната българка. На третия етаж според проекта ще се помещава библиотеката на ИСИХ, неговият административен, научноизследователски и образователен отдел.