0

О тново спасителна акция в Рила, предаде Нова телевизия. Планински спасители търсят парапланерист, който се е блъснал в метеорологичната станция на връх Мусала.

Ръководителят на акцията е потвърдил, че пострадалият е с два счупени крака и травма в таза.

Първи към върха тръгват спасителите от Боровец. Изпратени са 10 души. Те получили обаждане от централата в София за случая. Спасителите в Боровец веднага се свързват със служителя в метеорологичната станция.

„Той е видял, че човекът е връхлетял в метеорологичната станция. Счупил е стъклото и почти е влязъл вътре. На място е имало лекар. Веднага са реагирали за първа помощ. Ударът е бил тежък”, обясни Ангел Керкелев от Спасителната служба в Боровец.

Преди да стигнат до мястото обаче е получено разрешение за намеса на хеликоптер и мъжът е взет с него. 

Военен хеликоптер от Крумово го е взел и транспортирал до пловдивската болница „Св. Георги”. В 16.25 ч. пациентът е бил поет от специализиран медицински екип, съобщиха от МО.

Според спасителите мъжът е оцелял, благодарение на това, че е уцелил прозореца, на който е имало и мрежа, което е омекотило удара.

Мъжът е един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания. Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик.