0

Н ародният театър „Иван Вазов“ започва изпълнението на проект за дигитализиране на своето културно наследство, насочен към широката общественост. Днес бе обявено началото на проекта „Скритите съкровища на Народния театър - дигитално достъпни“.

Стойността на проекта е 682 148,13 лева, а срокът на изпълнение 24 месеца. Партньор е Исландското общество за опазване на сценичното наследство в Рейкявик, Исландия.

Основната цел на проекта е опазването на културното наследство, подобряване на достъпа и популяризирането му със съвременни информационни технологии, за да може да достигне до нови аудитории и да даде онлайн достъп до богатствата от снимки, графики, скици, костюми и исторически данни на театъра, обясни координаторът на проекта Христо Таслаков,

Проектът предвижда създаването на мултимедийна зала, проектиране и изграждане на изложбена площ и дигитална библиотека. Дигиталният архив ще даде достъп на посетителите до автентични и ценни аудиозаписи на постановки и гласове на известни артисти на театъра, видео записи на спектакли, интервюта на известни артисти или предавания, касаещи театъра, фотоснимки на хартия от различни периоди, постановки или събития в театъра, фотоснимки на лента от различни периоди, постановки или събития в театъра, графики, скици от представления и костюми, ръкописи, писма, плакати и дипляни.

Съдействие с образователни институции ще даде възможност за въвличането в тази дейност и на млади хора, студенти и бъдещи културни дейци - възпитаници на НАТФИЗ, Националната художествена академия, Нов български университет (специалности актьорско майсторство, танцов театър) и други.

Предвижда се и подготовката и реализацията на офлайн изложба, която ще се състои от четири монитора и проектор, позиционирани в определено за целта помещение, които ще показват в определен сценарий, изготвен съвместно с персонала на Народния театър, различни елементи от архива на театъра по определен привлекателен начин. Идеята е посетителите да се почувстват част от архива. Ще има и табло, на което ще могат да се снимат (виртуално) с виден актьор от миналото на Народния театър или да вземат за спомен „оригинален“ лист от програма, съобщи БТА.

Проектът включва и създаването на двуезична интернет страница, и провеждането на различни видове информационни и комуникационни събития и кампании. Предвижда се дейностите по проекта да привлекат повече от 200 000 посетители.