0

Р отация с комшиите за резервация на апартамент на морето спестява по 100 лв. на ден, показа проучване на „Телеграф“. Масово по няколко семейства запазват едно студио на морето за месец, защото цената е по-ниска, поделят си наема и плащат накуп. След това се редуват за престоя – ходят за по една седмица. 

Тенденцията е за ваканционни апартаменти във всички летни курорти.

Оферти

Сред офертите е да се запази луксозно жилище в южен морски комплекс за 900 лв. за 30 дни. За сравнение само една нощувка в същия апартамент струва 150 лв. Така дневният престой за месечната резервация излиза само 30 лв. Друго предложение е за тристаен в Бургас в квартал „Възраждане“ за 600 евро на месец. Жилището е с площ от 90 квадрата и е напълно обзаведено. В цената влиза и безплатно паркомясто във вътрешния двор на сградата. Гарсониера в Бургас може да се наеме за 500 лв. за месец в панелен саниран блок. Тя е близо до градинка, подходяща за игра и малки деца. Имотът може да се наеме не само за един, а за до общо пет последователни месеца. 

Във Варна с месечна резервация престоят излиза двойно по-евтин. За 1100 лв. може да запазите луксозно обзаведен апартамент от 40 квадрата. Така нощувката струва около 35 лв. За сравнение същият имот се дава и за по една нощ, но тогава цената е 60 лв. В Слънчев бряг малко ателие от 30 квадрата излиза 500 лв. за един месец. Двустаен апартамент от 50 квадрата в Несебър излиза 1500 лв. за 31 дни. Жилището е в непосредствена близост до магазини, заведения и автобусни спирки, рекламират наемодателите.

В Созопол дават под наем и ултралуксозни апартаменти, които излизат 2400 евро за месец. 

Условия

Условия в някои оферти е апартаментът да не се преотдава, тоест да не се взима с инвестиционна цел, за да се печели от наема. За да не се води преотдаване, в някои случаи при резервациите отива по един човек от всяко семейство и заявява, че имотът ще се използва от всички. Има имоти, които не се отдават за по една-две нощувки, а само за поне 30-дневен период. Други могат да се вземат за колкото иска туристът, но цената е по-висока, когато става дума само за два-три дни. В повечето случаи в цената на нощувката влизат и консумативите – ток и вода.

Удобства

Удобства като безжичен интернет и телевизор с плосък екран има почти във всички предложения за наемане на апартамент на морето за месец. Повечето имоти са оборудвани още с пералня, модерна фурна, голям хладилник с фризер, микровълнова и кафемашина. Някои жилища имат и съдомиялна машина. Предоставят и столче за хранене на бебе и кошара за спане, като обикновено не искат доплащане за тях. Сред най-предпочитаните апартаменти за дългосрочна резервация са тези, които са сравнително близо до плажа и имат включено паркомясто в цената.

Сервитьори спят за 400 лв.

Нощувката на много от сезонните работници на морето излиза около 400 лв. месечно, показа проверка на „Телеграф“. Сервитьори, бармани, хостеси, които идват от други градове, за да работят лятото на морето, ангажират студиата още от пролетта, защото свободните места за хубавите апартаменти бързо се изчерпват. Около 10 лв. до 13 лв. на ден им излиза нощувката във Варна или Бургас. В много от случаите има възможност за разсрочено плащане на наема на вноски за период от три месеца. В курорти като Китен и Приморско има и възможност за нощувка по 7-8 лв. на ден. 

Забранено за чужденци

Забрана за наемане от чужденци са обявили някои от собствениците на имоти във Варна, сочи справка на „Телеграф“. Масово в апартаментите, които се резервират поне за месец, не се допускат и домашни любимци. Доплаща се и за паркомясто. Такъв е случаят с луксозен двустаен във варненския квартал „Възраждане“. В условията за резервация собствениците пишат, че имотът се отдава дългосрочно, като при наемане се изисква възвръщаем депозит в размер на два месечни наема. Не се отдава на чуждестранни граждани и наематели с домашни любимци, подчертават наемодателите. И уточняват, че има възможност за наемане на имота с външно паркомясто пред входа на сградата, но срещу обща наемна цена 850 лв. месечно. Цената без право да си оставите автомобила отпред е с около 35 лв. по-ниска.