0

Н ова находка в сърцето на Сърнена Средна гора е на път да изясни множество детайли от духовния живот на траките, живели тук около четири хиляди години преди Христа.

Става въпрос за Пещерата на посветените, наречена Корабът, която се намира в община Брезово, в землището на село Розовец. Обектът имитира пещера, а наименованието Корабът е дадено от местните хора заради една от скалите, която наподобява мачта на кораб, съобщи „Трафик нюз“.
„В района всъщност няма естествени пещери. Тази е направена изкуствено и е отворена на запад - посоката, която от дълбока древност се смята за свързана с отвъдния свят. Там са ходили избрани аристократи, елитарно общество, които ритуално са умирали и на следващия ден са се раждали, като са получавали прозрение от отвъдното”, разказа краеведът Радню Шопов, който е част от екипа на проведената преди дни експедиция. Тя е осъществена под ръководството на проф. д.и.н. Валерия Фол, а в екипа работят още краеведите Гънчо Прасков и Станка Матева.

Размери

Шопов уточни, че Корабът е впечатляващ, а размерите му са огромни. Дължината е 14 метра, височината – около 3 метра. Камъкът, поставен тук, вероятно ще се окаже по-голям от Караджов камък.
„Бил е заграден от изток. Зидът е паднал, но самите камъни могат да се пренаредят отново. От запад е отворено. Самото място също е интересно. Забелязах, че на поляната има нещо като кръг с наредени като часовник камъни. Това е може би едно от най-големите съоръжения от този тип и проф. Фол бе очарована”, сподели краеведът.

Врата

Гигантското мегалитно съоръжение е на няколко километра от Слънчевата врата. За нея е предложена хипотезата, че някога там е изпълнявана масова мистериална посветителна обредност на открито, т.е. участвали са и мъже, и жени, аристократи и обикновени хора.
Отново над Розовец е открита и олтарната скала „Лицето” - изкуствено издялана човешка маска в скалата. Светилището е поредната перла в огърлицата от скално изсечени и мегалитни паметници на територията на община Брезово, които в Древността са сакрализирали територията на селата Розовец, Свежен, Бабек, Златосел и град Брезово.
„Това е един камък с размери 2 на 1 метър, който е гледал на изток – явно към Бога Слънце при изгрев. Там са правели ритуали”, обясни Радню Шопов. Предстои мястото да бъде проучено допълнително. Тепърва ще стане ясно дали масичката, открита там, има съответната акустика. И дали при удар с определени предмети камъкът ще издава звук.