0

К андидатът за кмет на „Възраждане“ Деян Николов определи действията по обезопасяване на Паметника на Съветската армия в София като "подмолни" и на „ръба на закона“. Николов бе категоричен, че от партията продължават битката за запазване на българската историческа памет.

От „Възраждане“ се обявиха против премахването на Паметника на нарочен брифинг, след като миналата седмица около монумента бяха поставени метални заграждения.

Николов обясни, че има две процедури – едната е по демонтаж на паметника, а другата по думите му е задействана „подмолно“ и е свързана с неговото обезопасяване.

Той разкри, че още миналата седмица са поискали от Областната управа документите, свързани с обезопасяването на паметника. Николов посочи, че настояват да получат констативния протокол за състоянието на паметника, заповедта на главния архитект и плана за неговото обезопасяване.

Николов обясни, че в петък, миналата седмица, със заповед на областната управа на

София полицията е отцепила района и тогава е била поставена въпросната ограда, като хората на място са били избутани. “На мен не ми харесва София да прилича на военна зона”, коментира Николов.

“От полицията ни предоставиха искане от областната управа, заповед на главния архитект на София, че паметникът бил опасен”, каза Николов и съобщи, че именно във въпросния план за безопасност било записано, че трябва да бъде поставена такава ограда. Николов определи плана като „бутафорен“ и попита как в последните 20 години въпросният паметник не е бил опасен.

Николов посочи още, че от областната управа са отказали да предоставят информация за заповедта, както и за плана за безопасност, въведен в действие и ще поискат отново среща с областния управител. Днес сме 30 август, ние все още не можем да получим информация, коментира Николов. Това, което областната управа е накарала полицията да направи, е незаконно, добави той.

Николов съобщи, че са получили информация, че се готви още нещо – вишка, с която да започнат процедура по обследване на паметника. Затова от „Възраждане“ съобщиха, че ще има масирано присъствие на техни симпатизанти в района на паметника – в сряда и четвъртък.

Николов припомни, че България е подписала с Руската федерация спогодба за опазване и съхраняване на паметника.