0

О громен пожар бушува край община Струмяни в Благоевградска област. Подготвя се евакуация на хората в селата Микрево, Каменица и по-високо разположеното Цапарево, съобщиха от Югозападно държавно предприятие.

Заради източния вятър огънят много бързо се носи на запад към границата със Северна Македония и обхвана не само треви и храсти, но и борова гора.

На място са пожарникари и горски служители. На помощ ще дойдат и двата френски самолета, които досега гасиха пожара на българо-гръцката граница. Заради мащабността на огнената стихия над Микрево летателните машини ще обливат с вода района.

„В гасенето ще се включи и военен хеликоптер. Пожарът е на много широк фронт. Тръгнал е от обходния път на Е-79, който минава по левия бряг на река Струма. Подготвяме жителите на село Цапарево и на още няколко високопланински села за евакуация, ако се наложи. Засега огънят е на 3 км от Цапарево. Дано успеем навреме да го локализираме с помощта на огнеборците и летателните машини“, каза кметът на Струмяни – Емил Илиев. Димните облаци се виждат чак от Благоевград. Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов също пътува към района.

Единадесет екипа на пожарната гасят пламнали сухи треви и стърнища между язовир "40-те извора" и село Козаново в община Асеновград, съобщи междувременно говорителят на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив Таня Костадинова.

Сигналът за пожара е подаден в 11:55 часа. Екипите са много, защото има силен вятър и е необходимо огънят да се ограничи бързо, обясниха от пожарната. Огнеборците се опитват да локализират пожара, за да не влезе в борова гора.