0

Д растично поскъпване на автомобилите през лятото прогнозират търговците. Причината е въвеждането на новия екостандарт Евро 7. Цените на автомобилите втора употреба достигнаха нови рекорди.

Марин Ташков, собственик на автокъща каза, че поскъпването е около 20%. Той посочи, че се продават автомобили с цена от 2000 до 5000 лв. По негови думи цените ще продължат да се повишават.

Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители, каза, че темпът при нарастване цените на новите автомобили е по-малък, отколкото при употребяваните. Това се дължи на намаленото производство на нови автомобили и високото търсене на коли, посочи той пред NOVA.

По негови думи плановете за влизане в сила на екостандарт Евро 7 са за лятото на 2025 г. Костадинов посочи, че ако този стандарт влезе в сила в настоящия му вариант, това означава че по-голяма част от дизеловите автомобили ще изчезнат от пазара, защото Евро 7 предвижда значително увеличаване на изискванията за замърсяване на дизеловите мотори.

Костадинов уточни, че вече има производители, които са анонсирали от кога ще спрат да произвеждат автомобили, които не са електрически. Той допълни, че цените на новите и старите автомобили са сходни.