0

С мяната на гуми преди зимния сезон тази година ще излезе доста по-солена на шофьорите, показа проверка на „Телеграф“. Ако до преди година монтаж, демонтаж и баланс на гума в София средно излизаше 10 – 12 лева за размер 14 – 15 цола, то тази година същата услуга струва 20 лева за гума.

Увеличението на цените е още преди кампанията по подмяна на гуми с летни шарки с такива със зимен грайфер. Акцията „Зима“ на КАТ ще стартира на 15 ноември, а макар в Закона за движение по пътищата изискването е дълбочината на протектора им да бъде до 4 мм, често униформените се заяждат, ако гумата е тип Summer, а не Winter.

Подмяна

Подмяна на 4 гуми от масовия размер преди година излизаше около 60 лева, докато тази зима услугата ще е 100 лева. За тези пари се сменяха гуми с цол до 20-22 през 2022 г., докато сега сумата за тях скача на почти 200 лева, установи нашата проверка. Отделно автомобилистите ще трябва да се бръкнат, ако се налага подмяна на охладителната течност. Тази година цената на антифриза също е двойна. Отделно сервизите взимат и повече пари за час труд, което допълнително оскъпява нещата при подготовката на колата за зимата. Като цяло с около 30% по-високи спрямо миналата година са цените на ремонтите и сервизното обслужване. Близо стотачка излиза и да ни оправят гумата, ако в нея се забие пирон например, показа справка на „Телеграф“ в няколко автосервиза. Услугата вулканизация, която възстановява повредени гуми, върви между 10 и 75 лв. в зависимост дали е топла или студена.

Нагоре

Най-скъпи са услугите на гумаджиите в София и Перник, по-евтино е във Варна, Пловдив и Плевен, установи проверката ни. Част от подготовката на автомобила за студените месеци включва и зареждането на зимна течността за чистачки, чиято цена тази година също е по-висока от миналата. Евтините варианти зимна течност от една и съща марка се продават с 10 лв. разлика в цената. 4-литрова туба зимна излиза 22 лв. Има обаче и скъпи, които могат да се намерят по 35-40 лева. Те са по-предпочитани от собствениците на нови автомобили, тъй като са по-щадящи за уплътненията, гумите и механиката на чистачките. При покупката на гуми също цените са нагоре. Ако преди година нова гума от най-разпространения размер и нисък клас варира от 90 до 120 лева за брой, то тази година сравнително евтин вариант гума за зимата започва от 140 лева нагоре. Препатили предупреждават да не кълвем на промоции, тъй като предлаганите гуми са със стар DOT (Department of Transportation). И ако при летните това не е проблем, то при зимните е изключително важно гумата да е не по-стара от три години, за да има добро сцепление на пътя.

* Автор: Захари Белчев, Ралица Димитрова