0

„ Искам да поздравя гражданите, които излязоха да гласуват. Поздравявам и новите кметове и общински съветници с победата. Всеки нов кмет идва с очакването за промени към по-добро. Това е голяма отговорност. Местната власт ще трябва да се справи с последствията от рекордно ниската избирателна активност, която влече и понижена легитимност”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Според президента тези избори са един сериозен сигнал към политическата класа и към партийната демокрация. Той заяви, че в "сглобката" са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването. "На тези избори българите масово ги загърбиха. Това трябва да ни тревожи", заяви той пред журналисти.

Относно исканата оставка на шефа на ДАНС от премиера Николай Денков, президентът заяви, че ще се запознае с мотивите и аргументите на това настояване. 

"Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в "онзи запис", те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него", заяви Радев. Президентът заяви, че е чул внимателно изявлението на премиера Денков от петък вечерта и допълни, че в закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателя на ДАНС и сред тях, по думите на Радев, не фигурира липса на доверие от страна на Денков. "По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие", добави Радев.

"Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", категоричен бе Радев. "Не мисля, че трябва да се използват изборите за някакъв сценарий, за да има новата поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценария в записа", заяви Радев.

Според него от мотивите, които е представил Денков, по-скоро се оставя впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона. По думите на Радев правителството и Денков трябва да насочат внимание преди всичко към действията на собствения си заместник-министър на електронното управление откъдето всъщност тръгва "саботажа на изборния процес".

Според него когато ДАНС подава информация за руски шпиони, независимо дали са един, трима или 70 накуп, това се приема като абсолютно чиста монета, като истина с безрезервно доверие.  "Когато ДАНС предостави информация, която не е в интерес на управляващите - настава истинска истерия. Хайде да си уточнят стандартите, те трябва да бъдат обективни", категоричен бе президентът.