0

С нова озвучителна система ще се сдобие пленарната зала в бившия Партиен дом. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана от администрацията на Народното събрание. Системата обаче няма да бъде закупена, а само наета, и то за една година.

За целта се заделят 63 000 лева без ДДС, а с налога сумата набъбва до около 75 000 лева. Това означава, че всеки месец НС ще плаща за ползване на системата по 6200 лева. В обхвата на поръчката се включват окабеляване, монтаж, тестване и въвеждане в експлоатация на озвучителна система както в самата зала, така и в техническите помещения. Наред с това ще трябва да се демонтира и старата система. Парламентът си запазва правото при нужда да заяви допълнителна техника. Това обаче ще стане чрез сключване на анекс към договора.

Процес

В документацията по поръчката е записано, че конфигурирането на системата трябва да се извърши при добро познаване на целия процес в залата. От администрацията на НС подчертават, че процедурата е от изключителна важност и от добрата й реализация зависи протичането на пленарните заседания без проблем. Това на свой ред изисква максимална сигурност и бързо реагиране при проблем. Освен микрофони на председателското място на президиума ще има и екран от поне 5 инча, чрез който да може да се управляват останалите микрофони в залата, включително и тяхното заглушаване. Системата ще има и два безжични микрофона, които при нужда да се използват от депутатите за изказване от място. Залата ще се сдобие и с два екрана от 49 инча. Системата трябва да дава възможност за изключване на озвучаването на отделни зони на залата, когато те не се използват. Самото помещение е с 270 банки - както за депутатите, така и за министрите и гостите. Площта е 1050 кв. метра. Височината на залата в най-високата част на стъкления купол е около 17 метра. Мокетът е тип „Аксминстър“, а стените са облицовани с акустични панели.

Сграда

Депутатите се преместиха за първи път в тази зала в края на 44-то НС. По план трябваше да се закупи нова система за гласуване и озвучаване, така че всеки народен представител да се изказва от място. За това обаче не остана време. За целта се ползваше старата система, която бе преместена. С началото на 45-ото НС през 2021 г. депутатите се върнаха в старата сграда, където изкараха няколко изборни цикъла. Отново се преместиха със старта на есенната сесия през 2023 г. И всеки път системата се разглобяваше и инсталираше наново. При последния опит за блокиране на работата на НС от опозицията единият от кабелите на озвучителната система бе изключен.