0

С нови правила за отсъствията по семейни причини са изненадали родителите в някои елитни софийски гимназии, научи „Телеграф”.

С Постановление 50 от 13 март т.г. вече са допустими до 15 дни отсъствия по семейни причини (вместо десет, както бяха преди), като наведнъж могат да се ползват не повече от пет. 

Класен

Заявленията се подават до класния ръководител, по възможност преди отсъствията. Повечето училища са пуснали образец на заявлението, но някои пишат молба свободен текст.

Навсякъде обаче изискването беше върху заявлението да фигурира подписът на един от родителите, каквато е практиката за всички останали формуляри – за участия в състезания, екскурзии и др.

От тази учебна година обаче някои от училищата са си въвели собствени изисквания, а именно – върху заявлението за отсъствия по семейни причини да фигурират подписите и на двамата родители.

За това те са били уведомявани на родителските срещи в началото на срока, но никой от класните ръководители не може да цитира официален документ, според който да се изисква това, а се позовават на вътрешни правила. 

Парадокс

Парадокс е, че това изискване важи дори за случаите, в които родителите са разведени и единият нехае за детето си, в неизвестност е и дори не плаща издръжка.

Само по изключение се представят документи пред класните, които удостоверяват на кого са предоставени правата и в този случай се приема върху документа да има само два подписа – на майката или бащата, както и на детето, ако е навършило 14 години. 

Родители, които нямат официален развод, но са разделени или пък единият работи в чужбина, коментират новите „правила” като абсурдни.

Някои се заканиха да подпишат в началото на годината тесте празни бланки, които да ползват при нужда. Други възнамеряват да подправят подписите на отсъстващите си половинки, тъй като никой в училище не прави графологична експертиза.

Новият ред се отнася само за отсъствията, за които учениците не са представили медицинска бележка, затова някои ще предпочетат да изкарат фалшива такава от личния лекар, за да не затъват в обяснения.