0

Н ови правила за концесия на плажовете, обяви министърът на туризма Зарица Динкова.

Поставяме началото на още една реформа, която до момента не е срещала политическа воля както от сектора, така и от хората на България, от обществото. Това е именно начинът, по който се отдават на търг плажовете изключителна държавна собственост. За да гарантираме максимално тази прозрачност, оттук нататък тръжните процедури ще се провеждат чрез явно наддаване.

Динкова обясни, че наддаването ще се извършва пред всички, присъстващи на търга, което ще гарантира справедливо провеждане.

"Ще отпадне условието предлаганата цена да се приспада в запечатани пликове, а ще се случва открито пред всички", добави тя.

По думите й офертите ще се правят директно пред всички, няма да отлежават в каси и в сейфове, където има риск по някакъв начин върху тях да бъде въздействано.

"Ако в деня и в часа на търга не се яви някой представител на кандидатите, той ще бъде отстранен от участие. Внесеният депозит ще бъде задържан", каза Динкова и добави, че така ще бъде въведено задължителното присъствие на кандидатите на търга.

Като наблюдатели ще бъдат канени на търга представители на МВР, ДАНС и КПКОНПИ. "Предстоят ни 20 търга", съобщи още министърът на туризма.