0

Н а председателски съвет сутринта управляващите са решили ха журналистите няма да имат достъп до кулоарите на политическите партии - това обяви пред медии в парламента Станислав Балабанов от "Има такъв народ". По думите му това се прави, "защото нямат интерес да вършите работата си свободно".  

Той посочи, че на председателски съвет сутринта е бил обсъден казусът с петицията на журналисти, отразяващи работата на Народното събрание, които поискаха свободен достъп в т. нар. Партиен дом.

"Дори с насмешка Пеевски и Кирил Петков изкоментираха, че по никакъв начин не трябва да имате достъп до стаите, каква работа имате при народните представители, вашето място е тук, където са благоволили да ви пуснат въобще", добави Балабанов, цитиран от БТА. 

"От тях се информирах, че интернетът ви е слаб - може би ще ви го засилят и ще ви сложат още един контакт, за да може да си включвате устройствата за работа, но няма да може да задавате свободно въпросите си на народните представители, каза още депутатът.

"Либералните и демократични представители се отнасят по най-долния комунистически начин със свободата ви", обърна се Балабанов към журналистите. По думите му благодарение на ИТН, когато имаха мнозинство в 45 и 46 парламент, журналистите са работили свободно. Той добави, че сега благодарение на Кирил Петков, основно благодарение на ПП и Пеевски, няма да работят свободно.

"Пеевски каза нещо от сорта, че ви е тъмно тук, може би трябва да ви засилят малко светлината. И аз веднага го обръщам на метафора и може би е правилно да имате по-засилена светлина, за да гледате как Кирил Петков постоянно излиза от стаята на Пеевски", коментира Балабанов. Той призова журналистите да продължават да отстояват позициите и свободата си.

Попитан дали е било обсъдено на председателски съвет в петък да няма пленарно заседание, Балабанов каза: "обсъдиха го, моята информация е, че в петък ще има коледно парти на ДПС".

"Поради тази причина, понеже Пеевски е уморен, тъй като той е министър- председател и носи на гърба си конституционните промени и бюджета на държавата, работи извънредно понеделник и вторник, и в петък решиха да почиват", коментира депутатът и добави, че от ИТН са били против. По думите му в понеделник и вторник се очакват извънредни заседания.

Миналата седмица в деловодството беше внесена подписка на журналисти с няколко точки, сред които за по-добро интернет покритие пред пленарната зала и отваряне на кулоарите за достъп.

По-късно пред журналисти Пеевски отговори на коментара на Балабанов така:

"Вижте графика на шоуто им. Ако са ангажирани да ни забавляват, може и да имаме коледно парти".