0

П резидентът Румен Радев разкритикува намерението на управляващите да сменят ръководствата на спецслужбите и да обединят външното и контраразузнаването под една шапка, както и да отнемат неговото правомощие той да назначава с указ началниците на ДАНС и останалите служби.

"Реформа не означава да смениш ръководството с "наши хора" от записа", категоричен беше Румен Радев. "Аз неведнъж съм казвал, че който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, структурата, функционирането на тези служби", каза той, като посочи, че трябва да се познават и взаимоотнешията на нашите служби с чуждите, защото без това няма как да правиш реформа.

"Аз искам да видя какво предлагат - нека да сложат идеите на масата. Това ръководство на ДАНС получи награда от САЩ за изключителен принос за националната им сигурност, която е за борба с хибридните влияния. Тя се дава само веднъж годишно, само на една държава, подчерта той. И сега излиза, че тези, които искат да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство на ДАНС. По този начин те обезсмислят оценката, дадена от нашите партньори от най-високо място. Нека се разберат, когато говорят за посолството, всъщност срещу посолството ли тръгват?", попита Румен Радев.

Той коментира още веднъж решението на главния секретар на МВР Петър Тодоров да подаде оставка, въпреки че самият президент първоначално отказа да подпише указа за отстраняването му от кабинета.

"Петър Тодоров е човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да се изпълни сценарият от записа", каза Радев.

В коментар на бедствието по Южното Черноморие президентът направи паралела с наводнението в Карловско, като изтъкна, че тогава още в първите часове на място са се отзовали армията, пожарникарите и специалният отряд на Столична община.

Той попита защо не е била пусната на 1 септември системата на МВР за ранно оповестяване на бедствия, както е било планирано.

"Тази система за оповестяване на природни бедствия по европейска програма беше разработена от МВР, беше тествана, трябваше да навлезе от 1 септември. Можете да проверите защо не влезе в действие", коментира президентът.

"Дали има човешка грешка, ще установят компетентните органи и очаквам анализ как действа държавата и местните власти. В едно такова бедствие най-важното е спасяването на човешкия живот. Искам да се направи един анализ точно в тази светлина - кой какво е бил длъжен да направи", добави той.

Румен Радев каза още, че по време на "Мача на надеждата", когото наблюдаваха един до друг с премиера с премиера Николай Денков, са обсъдили редица важни предизвикателства пред страната.

Той направи коментарите по актуалната политическа ситуация в Солун, където заедно с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов посети 87-ото издание на Солунския международен панаир. България е почетна страна в тазгодишното издание на най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа. Българският президент разгледа нашия павилион, на който се представят възможностите на икономиката ни с фокус върху високите технологии и иновациите.