0

„Поемам голяма отговорност, защото кандидатствах за доверието на своите колеги. Получих удовлетворение, тъй като явно с работата си съм го заслужил.“ Това каза специално за „Телеграф“ проф. Георги Вълчев, който след драматичен балотаж с квантовия информатик акад. Николай Витанов в сряда вечер стана 57-ият ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“.

„Акад. Витанов бе изключително достойна кандидатура, която уважавам безкрайно като личност и учен. Съревнованието бе много колегиално. Вероятно са надделели предпочитанията на колегите към мен, тъй като моят ресор предполагаше много по-активна работа с всички факултети“, изтъкна проф. Вълчев.

Пожелания

„Пожелавам му да е здрав, да има мъдрост, железни нерви и да използва този ключ, за да отключва врати, а не да ги заключва.“ Тези думи на предшественика си проф. Анастас Герджиков новият ректор коментира така: „Ще ги отключвам с добронамереност, с диалог – най-важните неща в една академична среда. Човек трябва да е отворен към проблемите на колегите.

От 369 регистрирани за участие в Общото събрание гласуваха 355-има. От тях за проф. Вълчев – 198, а за акад. Витанов - 152-ма. Финансирането на висшето образование, увеличаването броя на студентите и намаляването на отпадащите учащи – това най-общо са водещите приоритети в програмата му. Той бе издигнат от Факултетния съвет на Философския факултет.

Кариера

Проф. Вълчев бе зам.-ректор по учебната дейност с ресор „Докторанти и продължаващо обучение“, шеф на катедра „История и теория на културата“ и научен секретар на катедра „История и теория на културата“. Ръководител е на магистърската програма "Мениджмънт и социализация на културното наследство". Член на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на СУ от 2019 г. Работил е в Община Стара Загора като шеф на отдел "Култура" по времето на д-р Евгений Желев, един от най-успешните кметове на Града на липите за последните 34 години.

Георги Вълчев е роден на 6 март 1962 г. в град Николаево. Завършва с отличие най-елитната по онова време езикова гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора, след това през 1988-а „История“ в СУ "Св. Климент Охридски" с втора специалност „Философия“.