0

П олицаи с различна сексуална ориентация се обединиха в синдикат. Той е регистриран през 2022 година и вече набира популярност сред униформените с по-нежни разбирания за живота. Идеята е на врачанския полицаи Петромир Генчев. Целта му е синдикатът да защитава правата и законните интереси на униформените, които се чувстват по различен начин.

Инициативата на полицая Петромир Генчев от Враца да бъде създаден синдикат на служителите на МВР за равенство и интеграция среща все по-голяма подкрепа в различните районни управления в страната.

Тайна

„Към момента членуват едва 4-5 човека в този синдикат“, коментираха пред „Телеграф“ хора от системата. Други униформени обаче твърдят, че има по-голям интерес, но все още мъжете в униформи се срамуват да се разкрият и продължават да държат в тайна сексуалната си ориентация. Идеята е синдикатът да защитава правата на хората с различна сексуална ориентация, които работят в министерството. Петромир Генчев искаше многократно срещи със силовия министър по това време Бойко Рашков. Тази среща обаче никога не се състоя.

Чакане

„Една година чакахме, докато беше служебно правителство на власт – те имат съвсем други отговорности, нямаше причина да искаме срещи. Времето е пред нас – когато може. Знаете, че има много проблеми в нашата система и някои са много по-належащи. Влизаме в положение“, коментира  инициаторът за създаването на профсъюза. По думите му срещата с Рашков не се е състояла заради оставка на правителството на Кирил Петков, а не защото е липсвало желание. Генчев все още не е търсил среща с новия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, но се надява, че рано или късно такава среща ще се състои. „Синдикатът го има, регистриран е, ние функционираме. Тази среща е важна, за да могат да се повдигнат въпросите относно добри европейски практики. Много разговори съм провел с колеги, естествено неофициални, защото ги е срам да се оплачат от тормоз. Повечето са жени“, уточни Петромир Генчев.