0

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат на коалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС меморандум с основните цели на управлението за следващите девет месеца. Това съобщи пред журналисти след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Кирил Петков посочи, че една от важните теми в този меморандум са регулаторите, като там разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да е по равно. Петков уточни, че документът ще бъде подписан от политическите лидери, и от Мария Габриел и Николай Денков. Документът ще бъде предоставен и на медиите и ще съдържа визията на ПП -ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и Мария Габриел разполага с него, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ). В документа е заложено още, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. 

ПП-ДБ виждаме, че напоследък разговорите с нашите партньори в управлението стават все по-трудни и с изказвания по медиите, коментира Петков в началото на изявлението. По думите му затова от ПП-ДБ предлагат друг подход, а именно меморандум, който е тяхната начална преговорна позиция и когато бъде финализиран, трябва да се превърне в договор.

"В този меморандум ние слагаме основните цели на управлението в следващите девет месеца. Цели, които наистина дават смисъл управлението да продължи и да допринесе за реформите, които всички ние бленуваме", заяви Петков.

По думите му документът ще е прозрачен, публичен и съдържа няколко важни аспекта – регулаторите, продължаване на реформата в съдебната система и службите за сигурност. 

Регулаторите управляват голяма част от икономическия живот на България – там имаме много предложение за ясна процедура всяка номинация да премине през тест за интегритет, проверка за корупция, като разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно, обяви Петков. 

Службите, съдебната реформа и антикорупционните мерки трябва да продължат. Ние мислим, че не трябва да говорим само за тази ротация. Тук въпросът е може ли да направим механизъм ротациите да продължат в следващите четири години. Най-нормално е, ако тази ротация успее, Мария Габриел след тези девет месеца да се върне като външен министър, а Николай Денков сега да стане министър на външните работи, коментира Петков и добави, че целта е да има огледални ротации, за да има стабилност през следващите четири години.

Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Много се надяваме и ще положим всички усилия ротацията да се случи и следващият премиер да се казва Мария Габриел. Ако не се споразумеем по ключови реформи, за които управлението има смисъл, ще предложим на нашите партньори да направим избори „две в едно“, заяви Кирил Петков. 

Атанас Атанасов заяви, че предлагат ефективен механизъм за управление на службите за сигурност от изпълнителната власт. Това трябва да се случи на два етапа – първият до месец юни да бъдат приети измененията в законите, което да даде възможност службите за сигурност да бъдат подчинени и да изпълняват задачите, поставени от изпълнителната власт, уточни той. 

Христо Иванов, председател на "Да, България", каза, че България трябва да има правителство, което да е несъмнено реформаторско. Според него това означава да борбата с корупцията да продължи и да има съдебна реформа. 

Той съобщи, че предвиждат отделно да се разговаря по управленска програма и актуализирана законодателна програма. По думите му трябва да бъде попълнена Комисията за борба с корупцията, съдебната реформа да продължи с приемането на нов закон за съдебната власт. Искаме да се вземат мерки, свързани с първоначалните изводи от скандалите в съдебната власт – казусът с Нотариуса и други теми. Виждаме липса на органи, които да разследват, коментира Иванов и добави, че се забелязва злоупотреба със следствената тайна от страна на прокуратурата. 

Искаме да разговаряме за политики, които са от значение за бъдещето на България, заяви Христо Иванов.