0

Р уският културно-информационен център в София да бъде затворен. За това индиректно призовават депутатите от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кристина Петкова и Стоян Михалев.

Двамата са внесли в деловодството на Народното събрание (НС) питане до вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел относно прекратяването дейността на центъра.

Лента

„От началото на руската агресия срещу Украйна Руският културно-информационен център (РКИЦ) в София организира редица активности, които носят всички белези на открита пропаганда в полза на войната. Безспорно най-фрапиращата от тях беше прожекцията на пропагандния филм „Азовстал“ в края на май миналата година – продукция на забранената за излъчване в ЕС телевизия Russia Today (RT). Лентата представя разрушаването на индустриалния пристанищен град Мариупол от руската армия като „освобождение“, а защитниците му – като „фашисти“, отбелязват депутатите в депозираното питане и припомнят организираната по случай 24 май изложба, в която св. св. Кирил и Методий бяха представени като „реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и първи разпространители на грамотността и просвещението в Рус“.

Примери

Петкова и Михалев отчитат примерите на Словения, Словакия, Хърватия и Румъния, където руските културно-информационни центрове са били закрити. Те припомнят и инициирания от родни евродепутати дебат за закриването на всички такива центрове в държавите членки, на който председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен отговори, че те са част от дипломатическото ведомство на Руската федерация, което усложнява работата по обща забрана на тяхната дейност.

Сметки

Двамата народни представители, които са част от групата на „Демократи за силна България“ в коалицията ПП-ДБ, питат дали сметката на РКИЦ в София е запорирана и ако да, как представителството продължава да функционира, заобикаляйки режима на санкции. Петкова и Михалев настояват да получат отговор какви действия ще предприеме българската държава срещу „откритата пропагандна дейност на центъра, част от хибридната война на Кремъл срещу страната ни“.