0

Н ово предизвикателство побърква тийнейджърите - при него съзнателно се причиняват белези и наранявания, които впоследствие се смятат за украса. Това разкриха източници на „Телеграф“, озадачени от повтарящи се случаи на изгорени с преса за коса момичета.

Уредът за изправяне на чуплива коса или за вафлички се използва, но не по предназначение. Предизвикателството е машата да се нагорещи и с нея да се стисне ръката на връстничка, за да се види колко време ще издържи. Така победителката се озовава в клиника за изгаряния, където се налага да бъде упоявана, за да се обработи раната и да се спаси ръката, изгорена до кокал. В същото време обаче победителката се превръща в героиня за бандата, с която излиза, а на родителите се обяснява, че това е била случайна заигравка, за която не трябва да се съобщава в полицията. Има и такива, които лъжат родителите си, че сами са стискали пресата, защото са искали да видят какво се случва с кожата.

С началото на учебната година зачестяват опасните игри сред тийнейджърите, закопнели за силни усещания след дългото лято.

Дъга

Състоянието на 16-годишен, поразен от волтова дъга в района на Сточна гара във Варна, е вече стабилно. Момчето обаче се озова в болницата с опасност за живота и с 50% изгаряния, след като се опита да си направи селфи върху влак. В последните 2 години девет души са пострадали от волтова дъга в района на жп гари и линии в страната, както и при катерене по вагони, сочи официалната статистика..

„Напрежението в контактната мрежа е 25 000 волта, няма нужда да се допирате до кабел. Разстоянието от 2 м и по-малко е директен риск за здравето и живота. След тези метри в зависимост от влажността на въздуха във всеки един момент може да се появи волтова дъга. В момента на токовия удар температурата, която достига, е 6000 градуса. А въздухът около мястото се превръща в плазма”, разказа пред NOVA Любомир Любчев от НКЖИ - Варна. Относно надписите за 

обезопасяването на мястото Любчев каза, че от страна на жилищния квартал има поставени огради. Разстоянието от покрива на вагона до кабелите е по-малко от 2 метра. Съответно качването на лице върху вагона почти 100% ще доведе до образуването на волтова дъга, е обяснението на експерта.

13-годишно момче в САЩ почина след участие в TikTok предизвикателств , в което се взима лекарство против алергия, но в доза, шест пъти по-голяма от препоръчителната, за да се предизвикат халюцинации. Аптекари разкриха пред „Телеграф“, че има голямо търсене на въпросното лекарство и у нас. Заради страх от предозиране вече на много места отказват на тийнейджъри да им продават лекарството.

Газ

Клипът с девойки, които употребяват райски газ в района на Русе, е продължение на предизвикателството „Феята на огъня“, разкриха пред „Телеграф“ криминалисти. Опасната игра стартира с инструкция - рисунка как се става фея на огъня, която имитира популярния преди години сериал „Клуб Уинкс“. Момичетата, които искат „да се превърнат във феи“, трябва в полунощ да произнесат вълшебните думи, да включат газов котлон в кухнята и без да го гасят, да легнат да спят. „Получава се вълшебен газ. Щом се надишаш с него, ставаш фея“, гласи инструкцията. 

Висок адреналин се гони в предизвикателството „Бягай или умри“. При него дете трябва да притича през улица в непосредствена близост до движещ се автомобил. Друг снима случващото се на телефон. Оцелелите споделят своите „подвизи“ сред връстниците си.

Почти няма последователи вече на игрите „Син кит“ и „Тих дом“, заради които много деца се простиха с живота си. При тях наставници дават на подрастващите задачи, които въздействат върху психиката. Много се хващат да ги изпълняват от интерес, без да осъзнават какви ще са последствията.