0

О бяд сред крокодили, яздене на камили и плуване с костенурки са сред най-предпочитаните атракции за нашенци, избрали екзотични дестинации за отпуските си. Сред хитовите оферти е 8-дневно приключение на остров Джерба в Тунис на промоция за 700 лв. на човек, показа проучване на „Телеграф“ сред туроператорските агенции. Офертата е за 4-звезден роман на база all inclusive и включва самолетните билети. За 400 лв. може да резервирате 5-дневна екскурзия на Закинтос в Гърция и да плувате с костенурки.

Оферти

Сред най-евтините предложения са именно Закинтос и Джерба, като в момента цените са значително по-ниски спрямо минали години, коментираха от туроператорска фирма. И изтъкнаха, че са обявили специални намаления с по 200 лв. Свободните дати за Гърция са за септември. За 395 лв. ще ви настанят в хотел с басейн в Закинтос. В цената влиза пътуването с автобус, ферибот, 4 нощувки със закуски, медицинска застраховка. Ако имате 300 лв. отгоре, може да отидете и на остров Джерба в Тунис. Освен храна и напитки по всяко време, в пакета влиза чартърният полет, както и няколко допълнителни екскурзии, наситени с адреналин, подчертаха туроператори. Сред тях е посещението на Хумт Сук – столицата на остров Джерба. Там ще ви разходят сред лабиринт от улици и пазари. Следва обяд и посещение на Джерба Експлор парк – най-голямата ферма за крокодили в цялото Средиземноморие с над 400 нилски крокодила. Всеки ден има различна програма, посещение на забележителности, сред които екскурзия до планинските оазиси на Чебика, посещение на къщите на троглодитите в Матмата – подземно берберско селище, което е все още населено от местни жители. Ще имате възможност да яздите и камила в пустинята. Има и ден, предвиден за плаване с пиратски кораб. Ще имате достатъчно време за плуване и шнорхелинг, обясниха туроператори.

Скъпо

Най-тузарските дестинации минават 4000 евро и гонят 6000. Сред тях са офертите за две седмици в Япония. Други гонят 7000 лв. Сред тях е 4-дневен престой на Хаваи за 6800 лв. В цената влиза и еднодневна екскурзия до вулканичния остров Биг Айлънд. Ще посетите известния черен плаж на острова, вулканичния Национален парк, известния водопад Rainbow Falls, музея Jaggar и музея на вулкана. Сред по-скъпите популярни предложения е и самолетна екскурзия до Мексико с прекачване в Париж. За 7 нощувки ще трябва да се бръкнете с 2800 лв. Една от атракциите и там е плуване с костенурки, като за удоволствието ще трябва да доплатите на място. В повечето оферти за медицинска застраховка се доплаща, ако сте на възраст от 75 до 80 години. За Мексико например таксата е 16 евро.

6 хиляди щурмуват екзотични кътчета

Елена Иванова

Очакваме 6 хиляди пътувания по екзотични дестинации от октомври до март. Това съобщи за „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той обясни, че маршрутите са много. Сред предложенията са Турция, Гърция, Чехия, Дубай, Индонезия, Тайланд, Доминикана, Куба, Китай, Япония и др. Има 7-дневни, 14-дневни, с прекачване и без прекачване. Той уточни, че сумите, които хората плащат за тези екскурзии, също са различни. Тези, които дават по 6000 евро, обикновено имат по 1 милион в джоба, коментира експертът. Той обособи три типа туристи. Първите се подготвят и четат много за пътуването отрано, вторите се информират в самолета, а третите – чак когато пристигнат на място. По думите му най-доволни остават последните, а най-разочаровани са първите, защото са очаквали повече.

Обраха Румен Драганов в Италия

Елена Иванова

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов разказа за „Телеграф“, че е бил обран, докато е бил на екскурзия в Италия със съпругата си. Най-много се краде на аерогари, гари, площади, но може да те оберат и без около теб да има хора, както стана в нашия случай, сподели Драганов. Все едно си в празна „Арена Армеец“ и изведнъж установяваш, че са те ограбили, обясни той. И уточни, че първо половинката му е разбрала, че й липсва кредитната карта, след това той е открил, че телефонът му го няма, а малко след това – и всички други негови кредитни карти. Драганов е останал изумен, защото около тях не е имало никакви хора. След това, връщайки лентата назад, се е сетил, че една жена, солидно почерпена с алкохол, се е ударила в него за секунда и вероятно именно тя го е обрала. „Има едно правило, че някой ако се удари в теб, значи си обран“, коментира Драганов.