0

“Към този момент аз също нямам информация по каква причина съм обявен за национално издирване. Обвинението е по отношение на закона против фалшивите новини за армията. Единственият източник, който посочва причината, е държавната агенция РИА Новости. Към този момент нямаме официално потвърждение. Досега нямам отговор защо съм включен в списъка на издирване”. Това каза разследващият журналист Христо Грозев на изслушване чрез видеоконферентна връзка в Комисията за контрол над службите за сигурност, предаде БГНЕС.

Грозев обясни, че е получил черен печат през 2016 г. да посещава Русия и каза, че това противоречи на думите на посланик Елеонора Митрофанова, че това е послание да не посещава Русия. За мен България е длъжна да изиска от Русия не само обяснение, но и да бъде казано ясно, че това е недопустима практика не само конкретно към мен, но и към всеки, категоричен е той.

Причините Москва да спре дейността му на журналист, според Грозев са повече от очевидни. "За мен е важно България да покаже, че стои зад правата на българските граждани и журналисти, както и европейските институции да защитят правата на европейските граждани и европейските журналисти", каза още журналистът.

Преди изслушването Даниел Митов от ГЕРБ каза, че санкциите срещу Руската федерация се прилагат частично, предимно пропагандно.

Николай Дренчев попита Митов по каква причина е титулувал Грозев като разследващ журналист. "Не виждам никакви причини да ангажирате НС с някакъв субект, който може да е невинен. По-скоро аз го наричам агент за влияние и медиен спекулант", заяви народният представител от „Възраждане“.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ предложи да се премине директно към изслушването. А Ивайло Чорбов от „Възраждане“ поиска да знае дали Грозев чува дискусията, която се провежда в момента между тях.