0

П ървото заседание новия Общински съвет на столицата ще се проведе в понеделник, когато избраните съветници ще положат клетва.

В длъжност ще встъпи и новият кмет на София Васил Терзиев, който също ще положи клетва заедно с кметовете на райони и кметства. Областният управител Вяра Тодева, която свиква заседанието в 10.00 часа на "Московска" 22, пожела на всички успешен мандат за превръщането на София в модерен европейски град.

Веднага след първия тур на местните избори в края на октомври Столичната общинска избирателна комисия обяви избраните 61 членове на СОС. В състава на съвета този път не влиза нито един избран независим кандидат.

Местната коалиция ПП-ДБ и "Спаси София" ще има мнозинство от 23 общински съветници. Следваща по численост местната коалиция ГЕРБ-СДС с 14. "БСП за България" ще има 9 общинари, а партия "Възраждане" – 8. По трима общински съветници ще имат партия "Има такъв народ" и местна коалиция КОД. Един ще е общинският съветник от ВМРО.

Новоизбраният кмет Васил Терзиев вече обяви, че кандидатурата на ПП-ДБ и "Спаси София" за председател ще бъде на Борис Бонев, предаде DarikNews.