0

О тпускът по майчинство ще може да се ползва и от бабата или дядото след навършване на шестмесечна възраст на детето, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене разпоредби от удължителния закон за бюджета, с които се променя Кодексът на труда.

Със съгласието на майката след навършване на шестмесечна възраст на детето, отпускът по майчинство за остатъка до 410 дни може да се ползва вместо нея от бащата или от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правоотношение, записаха народните представители. 

Досега отпускът можеше да се прехвърля на бащата и само в определени случаи на родителите на майката или на бащата. Когато бащата е неизвестен, отпускът можеше да се ползва от един от родителите на майката, а когато бащата е починал - от един от родителите на майката или на бащата.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът по майчинство със съгласието на осиновителката може да се ползва вместо нея от осиновителя или от един от родителите на осиновителката или на осиновителя след изтичане на шест месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на петгодишната му възраст, когато работят по трудово правоотношение, записаха още депутатите.

Асен Василев ("Продължаваме Промяната"), който е вносител на предложението, обясни, че параграфът дава възможност на баби и дядовци да ползват отпуск по майчинство от шестия месец на детето, за да може майката да продължи да работи и да не се откъсва от трудовия процес. Това не носи допълнителен разход на бюджета, беше подкрепено и от социалното, и от финансовото министерство и дава възможност и на работниците, и на фирмите да имат по-голяма гъвкавост как се използва отпускът по майчинство, посочи той. На второ четене предложението на Асен Василев подкрепиха 186 депутати и трима се въздържаха.