0

В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведния Йосиф и с витлеемските пастири, присъединяваме се към това вселенско ликуване и свеждаме глави пред повития в яслите младенец, и принасяме Богу нашата най-дълбока любов и благодарност в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя единороден Син - чрез когото да имаме живот вечен.

Това казва в словото си за Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, прочетено на празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от Мелнишия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

В словото си патриарх Неофит отбелязва, че в тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, най-силно чувстваме свързаността си като голямо християнско семейство, защото с идването на Божия син на земята бяхме утвърдени като чеда на нашия любящ небесен отец. Това свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия син, и са повярвали в него, той даде възможност да станат чеда Божии.

В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само думи, но е и дела - чрез любов, състрадание и милосърдие, отправя призив Негово Светейшество.