0

Д осегашният вътрешен министър Калин Стоянов се оказа ябълката на раздора в новия служебен кабинет, представен от избраната за служебен министър - председател Горица Грънчарова - Кожарева. Според Румен Радев честността на организирането на изборите е компрометирана с избора на Калин Стоянов да продължи да бъде на поста. 

Президентът Радев обаче коментира, че това не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да смени Стоянов. Тя обаче отказа, на което президентът отговори, че няма да подпише указ за съставяне на служебен кабинет.

"Благодаря за положеното усилие, то обаче не съответства на най-същественото условие за изпълнение на мандата,  а именно да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако Калин Стоянов запази поста си министър на вътрешните работи, затова аз ви давам още малко време - днес до 15 часа да ми предложите друг министър, в противен случай аз няма да подпиша указа", каза президентът.

"Аз съм експерт и съм взела своето решение информирано на експертна обстановка. Проведох среща с всички министри и експерти от отделните области. Специално с МВР се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство. Проведох разговори със синдикатите, с директорите на областните дирекции на МВР, с „Гранична полиция“, с Главна дирекция „Пожарна безопасност“. Това което чух от тях е беше едно и също – това е един човек, който осигурява спокойствие на системата, това е човек, който 24/7 е с отворен телефон, това е човек, който като му се поставя някакъв проблем взима бързи и адекватни решения. Мога да изброявам факти, които аз чух, а така също със Златанов“, посочи още той. И посочи, че е взела обосновано решение да номинира Калин Стоянов. 

Държавният глава от своя страна заяви, че няма да приеме кандидатурата му и така, по думите му, "ангажиментът на Кожарева за съставяне на служебно правителство приключва". "Според вас Калин Стоянов по-важен ли е от това да има спокойствие и правителство? Трябва да поемете отговорност за потенциална конституционна криза", посочи Радев.

Изборите се отлагат за след 20 октомври и правителството на Главчев продължава да изпълнява своите задължения до избирането на нов служебен кабинет, заяви Радев.

Ето и състава на предложените министри в служебния кабинет:

Министър-председател - Горица Грънчарова - Кожарева

Вицепремиер и министър на финансите - Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов 

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на отбраната - ген. Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Иван Кондов 

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - Петко Стефановски 

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите - Виктор Атанасов 

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов 

Министър на транспорта и съобщенията - Валери Борисов 

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на електронното управление - Валентин Мундров

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков