0

И зненадващо ПГ на ГЕРБ подкрепи създаването на комисия, която да провери всички факти и обстоятелства около безредиците в София по време на футболния протест и по-точно полицейското насилие по улиците и в кафенето на Спортната палата. По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази резерви за създаването на подобна комисия, а от ДПС се обявиха категорично против. 

Със 123 гласа „за“, 28 – „против“ и  31 – „въздържал се“, парламентът гласува да бъде създадена временната комисия за полицейското насилие. В пленарна зала бе предложен общ от председателя на парламентарната група  на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и срок на работа един месец. Той ще трябва да изготви доклад и да предложи законодателни промени, ако се налагат. Комисията ще трябва да установи също спазени ли са изискванията на закона за МВР, закона за митингите и манифестациите.

“След като в обществото има няколко мнения, след като има няколко виновни страни – е добре тази анкетна комисия да разгледа фактите и обстоятелствата”, коментира Борисов в кулоарите на парламента.

„Обществото има нужда да разбере кой, защо и как разреши на агитки да провеждат мирен протест и кой вкара хората в тесните улички. Полицаите веднъж завинаги трябва да разберат, защото надали има началник, който да им каже да се държат по този начин – паднал човек не се рита”, разкри мотивите на партията си лидерът на ГЕРБ. 

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бе избран за председател на временната комисия, след прегласуване, със 129 гласа „за“, 36 – против и 26 – „въздържал се“.

Останалите две кандидатури на Цвета Рангелова от „Възраждане“ и на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ не получиха достатъчно гласове.

Абсурдно е да се избере председател от управляващите, които да разследват сами себе си, разгневи се председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Ядосан бе и шефът на депутатите от ДПС Делян Пеевски, който заяви, че Народното събрание не е разследващ орган и поиска битите полицаи да бъдат изслушани в комисията. 

“Избра се абсолютно незаконна комисия, която заменя други органи”, възмути се Пеевски. 

„Ще поискаме всички бити полицаи да бъдат изслушани тук, в интернет тенденциозно бяха само кадрите, където има бити протестиращи. Аз казвам - където има насилие, единици трябва да си понесат отговорността. Но не може да се счита, че полицията трябва да бъде лишена от всякакви права”, закани се той.