0

О бсадата и превземането на Одрин от Българската армия възкръснаха в пощенските картички, рисувани преди повече от век. Те са част от оригинална изложба, посветена на 110 г. от Балканската война, подредена в централното фоайе на Националния исторически музей в София. Още със самото си откриване експозицията предизвика интерес сред ученически групи от цялата страна, споделиха от музея. Към нея се насочват и чужденци, дошли да видят античните съкровища, но се отбиват и в залите за нова история, видя „Телеграф“.

Знание

Докосването до автентичните артефакти е любим начин за децата да учат история. Това споделиха класни ръководители на група ученици в IV клас, дошли от страната в музея през почивните дни. Сухо написаните учебниците ги отблъскват, защото те не могат да си представят събитията в минало време, понеже са твърде далеч от визуалния медиен свят, в който живеем днес, обясни учителката.

Люлебургаз

Пощенските картички от времето на войната разказват хронологично за мобилизацията през септември 1912 г., битките при Люлебургаз, тежкото ежедневие на българския войник, победата при Лозенград.  В изложбата могат да се видят картини и репродукции от офицера  Лазар Йорданов от Македония, който е завършил и Художествената академия. Той е представен с „Българските войски пред Чаталджа” и репродукциите „Одрин, Балканската война и плененият турски паша” и „Батареята на капитан Андреев пред Одрин”. 

Ученик

Картините „Атака“ и „Триумфалната арка на Пловдив“ са рисувани от ученика на Иван Мърквичка, Харалампи Тачев. Той е и първият български художник декоратор, автор на герба на София, проекти за фасадите и интериорите на сгради, сред които храма „Св. Александър Невски”, мавзолея на Александър Батенберг, двореца „Врана”, Синодалната палата, къщата музей на Христо Ботев в Калофер и други. 

В изложбата могат да се видят ордени и бойни отличия от онова време, пушки и карабини „Манлихер”, с които българските военни са побеждавали през 1912 и 1913 г. Колекцията включва и снимки, печатни издания и предмети, свързани с имената на военачалници и отделни участници в паметните моменти от войната.