0

Т рансексуален, желаещ да промени документите си, но срещащ отказ от Софийския градски съд обяви гладна стачка в Съдебната палата, научи „Телеграф“. Причината е, че възивния състав е потвърдил решението на първоинстанционния за отказ от смяна на пола в личната карта.

Трансът е болен от бронхопневмония и от ЛГБТ общността са силно притеснени за живота и здравето му. В публикации във Фейсбук загрижени граждани призовават за помощ и медиен отглас на ситуацията. Трансът отказва да приема лекарства, храна и вода, настоявайки, че ще е така докато справедливостта не възтържествува и не му бъде издадена женска лична карта.

Според публикациите, желаещият да има лична карта на името на жена, освен че е много болен, има и малко дете, за което трябва да се грижи.

Източници на „Телеграф“ ракриха, че още на делото в Софийския районен съд, трансът е идвал с рокля и токчета. Водил със себе си друг мъж, който се представил за режисьор и продуцент, както и трети мъж – оператор. Искали да снимат филм за делото му за смяна на пола. Настоявали кадрите да се правят в коридора и съдебните зали на сградата на булевард „Цар Борис III" 54, където навремето се помещаваше управлението на строителни войски, известно като кеча. От охраната на сградта обаче категорично не разрешили на ентусиастите да снимат филма вътре и се наложило това да става отвън.

Решението на двете съдебни инстанции за смяната на имената в личната карта, стъпва на тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), което посочва, че българското право не позволява съдът да позволи на транссексуален човек да смени юридически пола си. Както и на решението на Конституционния съд, че в българската конституция думата "пол" се отнася само и единствено до биологичен пол, припомниха за „Телеграф“ юристи.