0

П редупреждение за потенциално опасно време в следващите часове правят синоптиците. На няколко места в страната вече започнаха да се образуват така наречените суперклетки, които носят много голям риск от едри градушки. За четири области е в сила оранжев код.

NOVA/НИМХ

Силни бури с град в момента преминават над Ботевград в посока Луковит-Ловеч-Плевен.

Мощен купесто-дъждовен облак се движи над Габрово в посока Велико Търново. Над Банкя също има опасен процес в североизточна посока.

УЖАСНО ВРЕМЕ: Буря попиля Търновско! (КАРТА+ВИДЕО)

В района на Горна Малина градовите зърна са били с големината на орех. Щети има в Мировяне, съборени са дървета. В Габровско и Великотърновско също има силен валеж и градушки, информира NOVA.

За понеделник в сила е оранжев код за опасно време в четири области на страната - Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. Жълт код е обявен във Видин, София, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Стара Загора и Велико Търново. Предупреждението за потенциално опасно време остава и в следващите часове.

От Агенцията за борба с градушките заявяват за медията, че само вчера са изстреляли 357 ракети за разбиване на градоносни облаци. 

ВЪОРЪЖЕНИ СМЕ ДО ЗЪБИ: Въпреки 12 000 ракети, пак ще ни бият градушки!

Агенцията вдигна самолет от летище Щръклево край Русе. Той обработи най-опасните облаци в Централна и Източна България.

В Пловдивско пък описват щетите след вчерашната буря, която унищожи декари засята продукция.

СЛЕД ТЪРНОВО: Брутална градушка съсипа и Пловдивско! (СНИМКА)

Според земеделските стопани в първомайското село Искра са унищожени стотици декари лозя, картофи и овошки. Съсипани са над 10 декара със сливи, кайсии и череши.