0

Д нес около 14:30 следобед ще бъде съобщено името на новия Български патриарх. Той ще бъде един от тримата митрополити: Гавриил Ловчански (73 г.), Григорий Врачански (53 г.) и Даниил Видински (52 г.). Техните имена бяха определени на 20 юни чрез тайно гласуване в Св. Синод. Оттогава миряни и клирици в цяла България спорят кой е най-правилният избор за днешното незавидно състояние на държавата, Църквата и въобще на света. В религиозни интернет форуми врят и кипят дискусии на тема дали ни трябва „отново благ и търпелив патриарх като дядо Неофит“, или този път „Бог ще отреди друг тип архиерей, по-лют и безкомпромисен да води православните християни у нас“.

Гости

На историческото събитие ще присъстват представители на 11 поместни православни църкви. За първи път в новата история на България изборите за патриарх ще уважи лично  Вселенският патриарх. Той обаче е считан за разколник и еретик от някои православни у нас, поради което са възможни провокации, както това се случи на опелото на Неофит през март. Не е ясно дали и сега, както и тогава, Вартоломей отново няма да бъде придружаван от представител на непризнатата у нас Православна църква на Украйна (ПЦУ). 

Петровден

Иначе на вчерашния Петровден в патриаршеската катедрала пристигнаха мощите на патриарх Евтимий Търновски от Бачковския манастир. Идеята е чрез тях хем да демонстрираме приемственост - че Българската православна църква (БПЦ) е една от най-древните в света, хем новият духовен глава да измоли застъпничество и помощ от своя средновековен предшественик.

Делегати

А кой ще бъде новият предстоятел на БПЦ ще определят чрез гласуване над 140-те делегати в Патриаршеския избирателен църковен събор. Той ще бъде открит днес с кратък молебен в залата на Българската академия на науките. След това ще се премести в сградата на Св. Синод и към 9 часа се очаква да започне самото гласуване. 

Стартът на интронизацията е насрочен за 15 часа в катедралата „Св. Александър Невски“. На площада и близките улици е забранено влизането и паркирането на автомобили. Полицията ще разположи контролни постове.