0

Л етният сезон стартира днес с по-скъпа сянка и недостиг на спасители, показа проверка на „Телеграф“ по морето.

Тази година чадърите и шезлонгите на градския плаж във Варна ще струват по 6 лева, с един лев повече от 2023 г., показва проверка на „Телеграф“. Цените не са променяни през последните 10 години. Плажовете се подготвят активно, а този уикенд ще бъдат обезпечени със спасители и медицинско обслужване, научи „Телеграф“.

Кадри

Средната възраст на спасителите във Варна е 50-60 години, а има и 70-годишни, както и ветеран на над 80 години. Младите хора не проявяват интерес към професията въпреки заплатите до 3000 лева поради сезонния характер на работата. Много от спасителните вишки и съоръжения са подменени и е осигурен достъп за хора с увреждания, заявиха за „Телеграф“ от местния плажен концесионер.

БТА

Охрана

Община Варна планира да осигури полицаи с добър английски за помощ на туристите. Заместник-кметът по сигурността Илия Коев се ангажира да провери готовността на Общинска полиция да участват като преводачи при инциденти с чужди туристи. През летните месеци в курортите край Варна ще бъдат командировани и полицаи от Германия, Румъния и Полша за сътрудничество с българските органи на реда.

БТА

Юг

Плажните ивици по южното Черноморие са подготвени за сезона. Цените на чадърите и шезлонгите остават без промяна. Най-високите такси са в Слънчев бряг и Свети Влас - по 10 лева за всяка екстра. На плажовете в Несебър-юг, Свети Влас-изток и други цената е 8 лева, а в Китен и Приморско - 7 лева. Бургас води класацията по евтиния с 1,20 лв. за чадър и шезлонг на Северния плаж.

БТА

Новостите в Бургас включват спортния център „Бургас бийч арена“ и надуваем воден атракцион от Португалия. Сезонът ще стартира с турнир по тенис на плажа на 1 юни. Центърът ще има и волейболно игрище, за откриването на което се очаква да дойде лично Матей Казийски.

* Автори: Елена Анастасова и Любомир Славов