0

К абинетът „Главчев 2” положи клетва пред Народното събрание. Това стана на извънредно заседание на парламента, свикано след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на новата служебна власт.

В кабинета има три промени – нов министър на външните работи, на вътрешните работи, както и на транспорта и съобщенията.

Политическата криза не е отминала. Тя ще намери своето разрешение, когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство, което да излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство. Това коментира президентът Румен Радев преди клетвата на кабинета „Главчев 2”.

„Продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната в приоритет. Това уродливо явление изкривява вота на гражданите и дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат до парламента, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората и руши политическата система и държавността”, подчерта държавният глава.

Радев коментира, че оставя на страна спекулациите „на кого принадлежи Атанас Илков”. „Това ще покажат неговите действия в предизборната кампания, където МВР има голяма роля за пресичане на купения и контролиран вот. Надявам се да бъде човек не на този или онзи, а на българските граждани”, подчерта президентът.

След като министрите положиха клетва Делян Пеевски коментира, че Румен Радев нарушил Конституцията. "Интересно е да се провери как „Мистър Кеш” Радев е отменил указа за Горица Кожарева. В момента, в който наруши Конституцията, на практика не е президент.

Той вече е с пълно нарушение на Конституцията. Ако това бъде установено, автоматично няма да бъде президент. Ако съдът се произнесе, че президентът е нарушил Конституция, няма нужда от процедура по импийчмънт”, заяви Пеевски.

Председателят на ДПС посочи, че сами не могат да сезират съда и отчете: „Всички партии са на колене пред него. Не знам защо. Той е просто един крадец, аз ще го разоблича и България ще бъде на българите, а не на Русия и Москва”.

Не може да ме зарадва днешният ден. Това означава провал на политическата класа. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като служебният кабинет с премиер Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание.

„В този ред на мисли президентът Радев и служебният премиер Главчев заслужават поздравления за споделената отговорност за това правителство“, допълни Борисов.

По думите му министрите в служебното правителство „са дадени“ от президента Румен Радев. „Част от селекцията на министрите е на Радев. Той се намеси, за да направи така, че да има честни избори и пое отговорността“, категоричен бе той.

„Посещението на колегата Костадин Костадинов в Москва изключва всякакъв вариант за бъдеща работа с „Възраждане“, заяви лидерът на ГЕРБ.