0

С ки сезонът в Боровец и Пампорово беше открит, а в събота това ще се случи и в Банско.

С много сняг започна ски сезонът в „Боровец”. В първия ден отвориха 9 писти. По данни на администрацията на курорта в рамките на деня се е натрупала около 30-40 сантиметра нова снежна покривка. Така общо става близо 1 метър и условия за ски има.

В първия ден курортът привлече много скиори от страната и чужбина. Имаше и много хора, отишли просто да се разходят.

„Забавно е. До вчера нямаше никакъв сняг, а днес - толкова много. Няма как да не сме щастливи. Всичко е толкова красиво. Последната ми ски ваканция беше във Финландия. Сега исках да променя нещо. Погледнах полетите, видях, че в България има 3 ски курорта и тръгнах”, разказва Кашер, скиор от Индия.

„Традиционно в началото на сезона преобладават нашите сънародници, които са тук и са най-нетърпеливи. Иначе имаме гости от Великобритания всяка година. Засилва се пазарът в съседните държави - Македония, Сърбия, Румъния. Всички ученици от 1 до 12 клас в местните училища получават безплатни лифт карти за своите ваканции, както и по една седмица всеки месец през сезона”, обясни Мария Шейнова, „Бороспорт”.

И в „Пампорово” откриха официално ски сезона. От сутринта бяха отворени 6 писти и пет лифта. Сняг валя през целия ден и покривката е над 50 сантиметра.

Министърът на туризма Зарица Динкова официално беше там за откриването. И съобщи, че ДДС за хотелиерите ще остане 9% до средата на 2024 г., след което ще стане 20%. Иначе преговорите с Министерството на финансите и Европейската комисия за запазване на по-ниската данъчна ставка продължават.

С нов 6-седалков лифт от писта „Малина“ до връх Снежанка, „Пампорово” откри новия ски сезон. Само днес той беше на символичната цена от 5 лева за възрастен и за дете, а от събота картата вече ще е на редовната цена от 90 лева.

Семейство Бахтичеви с двете си деца идва от Димитровград.

„Пуснахме се отпуск специално да открием сезона и да караме цялото семейство ски днес тук. Много ни харесва. Новият лифт са открили. Няма опашки. В сравнение с това, което беше преди, е много по-добре. Много по-бързо и много повече хора се извозват”, коментира Антон Бахтичев.

Туристи признават, че виждат леко поскъпване на цените в курорта.

От бранша признаха макар минимално повишение на цените на нощувките има заради по-високите разходи за ток и поскъпването на всички услуги.

„Между 5 и 10%, но пак казвам дори не за всички периоди”, заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“АД.

Министърът на туризма очаква се силен зимен сезон, въпреки липсата на туристи от Израел и от Украйна.

„Израелският пазар е важен и за летния, и за зимния ни туризъм, но пренасочихме изключително бързо средствата за реклама, като инвестирахме по-масирано в съседните ни пазари, откъдето прецени анализът ни, че най-бързо може да привлечем - от Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония”, обясни Зарица Динкова -министър на туризма.

За първи път утре в Пампорово пристигат над 100 туристи от Манчестър. Те ще кацнат с чартърен полет на летище Пловдив, писа NOVA .