0

П арламентът ще обсъди проект на решение за създаване на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин, свързана с данни за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство. Точката беше включена като трета в дневния ред по предложение на ГЕРБ-СДС.

Първа точка в приетата програма за седмицата е второто четене на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. След това парламентът ще разгледа проект на решение за необходимите действия за изграждане, оборудване, пускане в експлоатация и кадрово обезпечаване на Националната детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Тази седмица се предвижда още депутатите да обсъдят на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в Закона за устройство на територията и в Закона за насърчаване на заетостта, както и изменения в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика и в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. В програмата е включена и ратификация на международни документи, по които България е страна. В петък е предвиден редовен парламентарен контрол.

Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" за изслушване на премиера Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел относно договорен трансфер на 18 мигранти по регламента Дъблин, пристигнали в България на 13 февруари т.г.

Не беше подложено на гласуване предложение на "БСП за България" за изслушване по същата тема на премиера Денков, вицепремиера Габриел и на председателя на Комисията по външна политика в Народното събрание Бойко Борисов. Заместник-председателят на парламента Росица Кирова посочи, че частта от предложението за изслушване на Борисов е недопустима. Тя посочи, че изслушванията са част от парламентарния контрол, няма практика и няма как Народното събрание да контролира само себе си, така че няма как народен представител да бъде изслушван, обясни Кирова.

Заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" Георги Свиленски настоя предложението да се подложи на гласуване в цялост и поиска Кирова да посочи на кой член от правилника се позовава. Няма такава практика, но много неща в това Народно събрание нямат такава практика, отговори ѝ той.

Заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че цялото предложение е недопустимо, защото е формулирано недопустимо. Нямате право да го прередактирате, обърна се той към ръководещият заседанието. 

Росица Кирова обяви, че след като вносителите не искат да оттеглят недопустимата част, няма да подложи на гласуване предложението.