0

З апочна срещата на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов с турския му колега Мустафа Шентоп. Тя преминава на четири очи. Предвижда се двамата да дадат изявление за медиите след края й.

Срещата се провежда в кабинета на председателя на Великото Национално събрание на Турция Мустафа Шентоп. Междувременно сградата на турския парламент е затворена след поредица от бурни дебати около бюджета за следващата година.

Турски опозиционен депутат дори бе хоспитализиран след сбиване в парламента. Хюсейн Орс, депутат от североизточната черноморска Трабзон, пострада от удар в главата и бе откаран в интензивно отделение. Дебатите в парламента са били в същия дух и предишните дни. Междуввременно стана ясно, че разговорът между Вежди Рашидов и Мустафа Шентоп е излязъл извън предвиденото по протокол време, научи специалният пратеник на "Телеграф".

Предстоят разговори с парламентарната делегация, в която от наша страна влизат Десислава Атанасова от ГЕРБ, Даниел Лорер от "Продължаваме промяната", Стефан Янев от "Български възход", Николай Дренчев от "Възрждане", Георги Свиленски от БСП и Сезгин Мехмед от ДПС. 

Преди срещата на "четири очи" парламентарната делегация поднесе венец в мавзолея в Анкара на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция. “Поклон пред делото на Мустафа Кемал Ататюрк - строителят на съвременна Турция!” - това написа председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в паметната книга.