0

Д ържавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. 

Президентът Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.

СЛУЖЕБНАТА ВЛАСТ: Главчев отива при Радев

Президентът заяви, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление, но са ограничили максимално правомощията на президентската институция. По думите му не може да насрочи избори, докато не бъде излъчено служебно правителство. Радев благодари на Димитър Главчев, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство. 

Радев призова за максимално неполитически кабинет, като даде срок 1 седмица, за да получи обратно папката с проектокабинет. Президентът коментира, че кабинетът трябва да отговори и на очакванията на хората за решаване на належащите проблеми пред държавата, наред с организирането на прозрачни избори.

На свой ред Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза. "Ще ви представя състав на правителство, равноотдалечен от политическите сили, неопетнени експерти, с добро име в обществото. Във ведомствата има такива хора, ще направя така, че да не се срамувате при подписването на състава на правителството", заяви Главчев.

Той увери, че ще продължи да следва евроатлантическата ориентация на страната. Главчев ще представи състава на кабинета и на политическите сили.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Президентът проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров. Процедурата завърши с разговори със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Димитър Главчев е председател на Сметната палата. Преди това той е депутат от ГЕРБ в няколко парламента. Заема и поста на председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател е на 43-ото Народно събрание. Номинацията му за председател на Сметната палата дойде от ГЕРБ и беше избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на 28 юли 2023 година.

Главчев е роден на 15 август 1963 г. в София. Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС със специалност „икономист-счетоводител“. Магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Говори английски език и руски език.

Главчев няма срок, в който да подбере състава на Министерския съвет, с който да работи. След като избере екип, трябва да го представи пред държавния глава и той от своя страна да покани парламентарните групи в 49-ото НС на консултации. Едва след това може да издаде указ за назначаване на служебен кабинет и указ за насочване на парламентарните избори.

"Няма срок в Конституцията, разумният срок е 1 седмица", заяви Главчев, след като излезе от "Дондуков" 2. По думите му не е готов със състав, тъй като едва ден по-ранно е приел да се нагърби със задачата. Главчев увери, че ще работи за експертен състав на кабинета, с кандидати, равноотдалечени от политическите сили. Той каза, че в понеделник ще пусне неплатен отпуск от поста председател на Сметната палата.

Главчев заяви, че ще работи за избори 2 в 1, за да се спестят средства и време на избирателите. Той допълни, че ще подходи отговорно към задачата, тъй като не желае да се стига до конституционна криза.

*Източник: NOVA