1

В ече имаме официално издигнат кандидат за кмет на София в лицето на Ваня Григорова, обяви председателят на БСП-София Иван Таков на брифинг след заседанието на Градската конференция на организацията.  

Благодаря ѝ, че прие нашата номинация, това беше един дълъг процес с всичките районни конференции, които минаха, добави той. 

Тръгваме в нелека битка за София, ние ще се борим най-вече за това "сглобката", която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и в София, заяви Иван Таков. 

Градската конференция утвърди Ваня Григорова, по мое предложение, да бъде и водач на листата за общински съветници, съобщи той, който ще бъде на второ място.

Първият ни коалиционен партньор е на шесто място в листата, имаме гражданска квота на десето и 13-то място, каза Таков. От 20-то място нататък имаме още десетина места, запазени за гражданска квота и коалиционни партньори, допълни той.

ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ: В БСП се изпокараха за листите с общински съветници

Ваня Григорова благодари за единодушната подкрепа от Градската конференция на БСП-София за номинацията ѝ за кмет и за категоричната подкрепа да води листата за общински съветници. Очаквам подкрепа и от останалите коалиционни партньори, тъй като целта ни е обединение на левите сили, които са със социална насоченост в София, така че да можем да преборим нашите опоненти, чиято единствена цел е да продължат грабежа в София, който продължава 33 години и чиято основна идеология е „всичко е пазар“, заяви Григорова. „Взеха водата, взеха планината, не забравиха да заграбят и боклука“, посочи тя.

„Сглобката“ е тази, която ще се опита и на местните избори да вземе в ръцете си втория по големина бюджет в България, първият вече е в техни ръце, коментира Григорова. Ние ще се опитаме да дадем кураж на истинското коалиционно мнозинство в София, а именно работещите софиянци, които трябва да кажат как трябва да се управлява столицата в интерес на обикновените граждани, заяви тя.   

На въпрос за общинската жилищна политика, Григорова каза, че има множество механизми, които могат да се приложат, и даде за пример Германия и Виена (Австрия), където имали най-големия общински жилищен фонд. "Когато един частен инвеститор строи блок и то особено на общинска земя, никак не е невъзможно част от жилищата, които се строят, да отиват за общински нужди - дали за жилищни такива, или за обществени, няма значение. Ние имаме огромна нужда от социална инфраструктура в София", посочи тя. 

Иван Таков каза, че Групата на БСП от години настоява най-накрая Столична община (СО) да има жилищна политика. През 1989 година Столична община "се събужда" със 120 хиляди общински жилища, в момента те са под 7000, посочи той. По думите му проблемът е не по-малко сериозен отколкото проблемът с детските градини и с яслите. Таков отбеляза, че има и проблем с кварталната инфраструктура и затова от години настоявали да има децентрализация на бюджета на СО, както и повече пари да отиват към кварталите и към районните кметове.

На заседанието на Градската конференция на БСП-София беше утвърдена коалиционната формула за участие в местните избори и беше подредена листата за общински съветници.