0

Г орски пожар унищожи 30 декара млада борова гора край Хисаря. Близо пет часа огнеборци, служители на държавното горско стопанство в града, кметовете на селата Красново и Кръстевич, както и хора, притекли се на помощ, гасиха пожара, съобщиха от регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Пловдив.

Пожарът е горял в късния следобед вчера в труднодостъпен горски терен. Сигналът е подаден от граждани, които видели дим, като малко преди това забелязали лица, извършващи иманярска дейност в същия участък. 

На помощ на колегите от пожарната служба в Хисаря са изпратени огнеборци от Карлово и Пловдив, с което общият брой на пожарникарите на терен е бил 14. Имайки предвид ранното и нетипично засушаване за сезона, само през последните 24 часа, сигналите за горящи сухи треви, на които са реагирали огнеборците в област Пловдив, надхвърлят 43 броя, посочиха от пожарната.

По разпореждане на директорът на РД ПБЗН-Пловдив комисар Георги Мангараков, смесени екипи на районните служби и полицията, извършват периодични обходи във всички населени места на територията на областта, които целят установяване на недобросъвестни хора, създаващи предпоставки за пожар чрез палежи. От пожарната призовават гражданите, които видят подобни действия, да съобщават в полицията или на тях.