0

Г олемият пожар в Сакар планина е поставен под контрол. Огнището обаче разшири площта си от 10 000 до 15 000 декара. От тях горският фонд е 7000 декара, съобщи на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Пожарът бушува от миналата събота в ранния следобед и обхвана площи в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Младиново, Момково и любимецкото Васково.

Снощи към 23:00 ч. се е запалила борова гора. Вятърът сменял посоките си, огънят е излизал е на пътя Пъстрогор - Младиново, но е бил овладян от екипите, поясни Райчева. И днес огнеборците продължават работата си по гасенето с наличните сили - 15 команди пожарникари, три автомобила на лесничейството, шестима души доброволци от Свиленград и 20 души от местното население. Община Свиленград е осигурила две водоноски, помагат и две тежки верижни машини.

Заради размерите на огнената стихия вчера кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев обяви бедствено положение. Засега хората и техниката са достатъчни, коментира Райчева.

Няма нужда от повече техника, защото тя не може да влезе на пресечения терен, посочи тя. На репортерски въпрос областният управител отговори, че засега няма информация за хода на разследването на причините за пожара, който по първоначална информация е тръгнал от пасище в землището на село Младиново.

Райчева припомни още, че вчера е издала заповед за забрана на всякакви лесотехнически и земеделски дейности на територията на областта. За особено недопустими се смятат дейностите по почистването на стърнища, пасища, ливади и горски територии. Органите на МВР ще следят за изпълнението на нареждането, а законът предвижда санкции при неспазването му, предупреди тя.